Jom try buat TRiflle

Hye. .hari ni ziha nak share resepi lahh. .mungkin ade yang dah taw kot. .ahh. .tak kire. .nak share jugak. .muahaahhahah. .okee. .tanak lah bebel panjang2. .korang bukan nak baca sangat pun kan. .taw dah. .k fullstop. .

lets begin. .

okee. .sebelum buat. .korang kene lah sediakan bahan2 dulu kan. .kalo tak. .camna nak buat. .ye tak. .okee. .
bahan asasnya ialah. .

1 TIN SUSU CAIR. .cap tak kesah korang nak guna cap apa. .tapi ziha guna cap F&N


next. .bahan dasar dia. .KEK GULUNG (perisa ikut kemahuan masing2). .kalau guna kek lain. .ziha taktaw pulak camana rasa dia. .kalau korang nak guna. .ikut suka korang lahh. .nanti kalau tak sedap. .jangan salahkan ziha plak ye. .mueheheh. .


after that. .1/4 TEPUNG KASTARD. .untuk buat krim dia kat bahagian tengah tu. .guna je lah jenama ape pown. .ziha tak paksa. .tapi ziha guna jenama NONA. .


lepas tu. .bahan topping dia. .1 KOTAK JELY SEGERA. .jenama NONA jugak. .perisa bery. .ikut citarasa masing2 lah. .okee. .tapi ziha tengok bajet. .beli yang murah je. .:P


next. .1 TIN BUAH-BUAHAN CAMPURAN. .ziha guna cap AYAM BRAND. .


bahan asas. .1/4 GULA HALUS. .

credit cik puan google 

okee. .tu je bahan2 dia. .sukatan ikutlah. .ziha tak ikut sangat sukatan tu. .tapi. .kalau kek tu dah rasa manis. .kurangkan gula kat bahagian cream. .barulah seimbang rasa dia. .lagi satu. .jelly tu. .jangan manis sangat. .jangan tawar sangat. .okee. .paham?

okee. .ape lagi. .dah ade bahan2. .jom kita masak sekarang. .

mula2. .sediakan bekas kaca. .then. .susun kek gulung tadi dalam bekas kaca tadi. .macam ni. .


okee. .air sirap buah-buahan campuran tadi. .korang letak je kat atas kek tadi. .biar kek tu basah atau lembap. .

sekarang kita buat lapisan tengah dia. .
sediakan periuk. .campurkan tepung kastard, gula halus, susu cair dan sedikit air. .kacau sampai dia pekat dan likat. 
lebih kurang camni

resepi110919 057

credit to cik puan google

tapi ziha punya lagi kuning dan pekat sbb men letak je sukatan dia. .tapi sedap je. .muahahahah

dah siap. .kemudian. .tuangkan kat dalam kek tadi. .biar keras sikit. .

credit to cik puan google

lepas dah keras sikit tu. .boleh la masukkan buah-buahan campuran tadi. .susun la sikit. .biar kemas. .jangan men letak je. .nanti orang tengok pon tak selera. .even rasa dia sedap. .

okee. .abaikan tu dulu. .sekarang buat jelly pulak. .ala. .senang je. .ikut je arahan kat belakang kotak tu. .ikut lah sukatan yang dia bagi. .dah sejuk. .tuangkan kat atas kek yang kita dah letak krim tadi . .
biar sejuk sikit. .simpan lah dalam fridge. .makan sejuk2 lagi sedap. .

nak tengok ziha punya hasil. .jeng jeng jeng

pandangan atas

pandangan tepi 
(1st tyme buat memang tak lawa sangat. .tapi kalau dah banyak kali test. .mesti cantek dan sedap)

now. .ready to NGAAAAPPP!! muahahahah. .


ps : anak buah ziha makan. .ade yang kata sedap, ade yang kata tak sedap. .tapi last2. .diowg jugak yang abiskan. .takpe. .nanti buat lagi. .muahahhaha









4 budak comel yang komen:

HeNRieTTa JoSe said...

mcm sedap jew...nak try larr nanti....

ps...salam perkenalan....ada rezki nak join GA awk la....hehehe....

kai said...

wahh.....
sungguh menyelerakan...

- encikkai.com -

zeeQa said...

terliur , akak buatkan untk kita pastu pos kan boleh ? muehehe ;P