Kelebihan PRA U a.k.a Tingkatan 6


As salam. .hey silent readers. .hari ni aku nak share sesuatu. .entry ni khas untuk budak lepasan SPM yang gagal mendapat mana2 tawaran matrikulasi, UPU dan sebagainya. .tapi hanya dapat tawaran ke tingkatan 6 bawah atau 
PRA UNIVERSITI. .acctually. .benda ni mungkin ade yang dah taw dan mungkin jugak ade yang tak taw. .
tapi aku nak kongsi lah sikit sebab sebelum ni aku memang ade jugak dapat tawaran matrix dengan UITM. .bukan nak bangga ke ape ek. .tapi aku dah tolak semua tawaran tu dan aku dah pilih form 6. .mungkin korang cakap aku ni dah rugi lah, dah tolak peluang yang ade depan mata. .tapi percaya lah. . ORANG YANG BIJAK ADALAH ORANG YANG PANDAI MENGATUR STRATEGI MASA DEPAN DIA. .tu prinsip aku sekarang. .
selain tu. .aku nak bakar semangat dan kalau boleh aku nak ubah persepsi orang lain tentang Tingkatan 6. .so. .kepada sape2 yang dapat tawaran masuk form 6 je. .dan dah masuk form 6 tuh. .percaya lah. .mungkin rezeki korang kat PRA U. .ade hikmahnya korang tak dapat tawaran mane2. .aku taw ade antara korang yang kecewa, sedih, putus asa sebab korang tak dapat tawaran yg lagi bagus. .tapi korang kene ingat yang PRA U sama je taraf dengan diploma & matrikulasi. .
aku taknak cakap panjang2. .korang cube tengok perbandingan PRA U dengan MATRIX, ASASI DENGAN DIPLOMA. .korang punye masa depan. .so korang nilailah sendiri. .ape2 pun. .mintak petunjuk daripada ALLAH. .

PRA U DENGAN ASASI


PRA U DENGAN MATRIKULASI


PRA U DENGAN DIPLOMA


ha. .macam mane. .kalo korang tak nampak jugak. .cube lah survey pendapat ex student STPM kat google. .alah. .taklame pun. .acctually seronok dengan diorang cerita pasal pengalaman diorg ni. .aku bersemangat nak share dengan korang ni sebab mula2 aku pun blur jugak. .ikutkan hati aku nak pegi UITM tuh. .tapi bile denga ceramah pagi tadi kat sekolah. .secra automatiknye aku dah nampak hala tuju aku. .aku rase. .kalo stay  je kat form 6 mungkin masa depan aku lebih terjamin. .cume kene study lebih sikit lah. .alah. .semua bende susah dalam dunia ni. .kalo korang dah set mind korang yang form 6 ni susah. .susah la jadinya. .cube ubah balik set mind korang tu. .insyaallah. .mudah lah jadinya. .ape2 pun. .cuba lah mintak petunjuk daripada ALLAH. .sebab Dia yang mengatur hidup kita sebab Dia yang cipta kita. .aku ni bukan lah arif sangat. .cuma aku nak tolong mana yang mampu untuk kawan2 alam maya aku je. .hihihi. .ape2 pun. .MAKE THE RIGHT DECISION. .:D




9 budak comel yang komen:

Ahlam Miera Amirul Shafie said...

yups...betul n akak dulu pn tolak semua twaran yang dtg n masuk tingktn 6...skrg akak dh nk hbis dah bljar di universiti...n boleh dikatakan semua kwn sekelas akak dulu dpt msuk U... adik buat pilihan yng bijak... adik akak dulu pn dia tolak twran sbb dia nmpk peluang kt tingktn 6 brbnding dgn matrik n diploma...

selamat maju jaya... belajar rajin2... ^-^v

Jannah said...

yeah.betul tuh.kalau kita cakap susah,susah lah jadinye kan? hee.btw,slmat blajar :)

Shafiq Hashim said...

Sebenarnya Mmmg Bnyk kelebihan STPM..Sy pun Menyesal Xmsuk Form 6 Dulu, Tp Alhamdulillah Dpt Tamat Diploma Dan Buat Degree Skrg..Kelebihan form 6 ada lg, makan minum smuanya dri rumah jimat, Xpyh pinjam PTPTN, Klo Diploma Confirm Bt Pinjaman, Bila Degree Nanti Baru Mintak Xpyh Susah2 Nak Gandakan Duit Byran PTPTN..

Nur Nazihah Hassan said...

@Ahlam Miera Amirul Shafiehihih. .makin semangat pulak sy nak stay kat f6 ni. .thanx kak. .:D

Nur Nazihah Hassan said...

@Jannahbetul tu jannah. .heheh. .awak pun. .slmat blajar jugak. .:D

Nur Nazihah Hassan said...

@Shafiq Hashimbetul2. .bnyak sngat. .huhu. .yang penting. .sape yg betul2 nak bljar tu. .mmg elok sngt lah kalo msok f6. .f6 pun bukan low class lagi . .

miza kimbum said...

setuju sgt,,,kihkihkih (:

NJihe.am said...

tengok jugak ni > http://studioous.blogspot.com/2012/05/nak-sambung-belajar-mana.html

ain yazid :D said...

saya pun da tolak matriks.saya sgt salute dgn akak sbb keazaman dan ketahanan mental tggi. yela ambik form 6 byk cbran kan. saya tolak matriks sini sana org mgata.yg ambik diploma da start mnunjuk2 smpai mak saya rasa sdih tgk anak org lain da ke ipt dan matriks. thanks utk info keazaman saya mningkt.